Hårpleie | Fett hår

Slutten på fet hodebunn

En fet hodebunn forvandler raskt nyvasket hår til en sørgelig hengende look. Dessverre kan det også være ubehagelig å ha en fet hodebunn. Vi kommer med oppmuntrende nyheter.  Det er massevis du kan gjøre for å bli kvitt fett hengehår.

I noen tilfeller tar det 2-3 dager før håret føles fett og ser uvasket ut, i andre tilfeller kan det ta mindre enn en dag. For å forstå hvorfor dette skjer kommer du langt på vei ved å bli kjent med prosessene som skjer under hårrøttene. Talg gjør håret mykt og skinnende. Det inneholder også flere andre komponenter som gir sunn hud og sunt hår. Men, som det sies, for mye av det gode kan gi uheldige konsekvenser som for eksempel fett hår.

Hva er det som får talgproduksjonen til å øke?

Det er mange grunner til økt talgproduksjon og fet hodebunn. Du kan være genetisk disponert til en høyere talgproduksjon. Økt talgproduksjon kan også være forårsaket av hormonendringer som ved graviditet eller pubertet. Det samme gjelder for alle forhold som påvirker humøret og helsen. Enkelte medisiner og hormonpreparater kan også føre til større eller mindre endringer I talgproduksjonen.


Riktig hårpleie for fete hodebunner

Når du har fett hår, kan en godt designet hårpleierutine definitivt hjelpe på hår og hodebunn. Benytt nøye utvalgte produkter til sjamponering og vask, en mild sjampo eller en spesialsjampo for fett hår. Tensider (overflateaktive stoffer som såpe eller vaskemidler) binder seg til fettstoffene i talgen, slik at disse kan skylles ut med vann. Sjampoer med urteekstrakter hjelper også mot fet hodebunn. Rosmarin, kamille, nesle og salvie er velkjente tradisjonelle naturmidler mot fett hår. Litt mindre kjente til denne bruken er hestekastanje og åkersnelle, de beroliger hodebunnen og reduserer overflødig talgproduksjon. Disse urtene er fine å bruke i en leave-in kur. Leave-in balsam er en raskt og lettvint i bruk og virker aktivt uten at håret henger tungt.

Tips til styling ved fet hodebunn

Du trenger ikke å holde deg unna stylingprodukter selv om håret ditt er naturlig fett. Styling mousse inneholder alkohol og er derfor spesielt god I bruk ved fett hår. Den virker avfettende og gir håret et fint beskyttende lag. Du får to fordeler ved å bruke styling mousse. Deler av fettet blir nøytralisert og håret får mer volum. Selv om håret er fett ved røttene kan tuppene fortsatt være tørre. Da påfører du ganske enkelt leave-in balsam i den nederste delen av håret (unngå å påføre I nærheten av røttene) Slik tilfører du håret ekstra volum og fuktighet.

Riktig sjamponering ved fet hodebunn

Generelt anbefaler vi å vaske håret 2-3 ganger I uken. Unntaket fra regelen er fett hår som kan trenge å bli vasket hver dag. Bruk alltid lunkent fremfor varmt vann. (du bør også unngå å føne håret ved høy varme.) Fordel sjampoen i håret og masser hodebunnen varsomt. Massasjen får hodebunnen til å kvitte seg med talg den allerede har produsert, og gjør at hodebunnen holder seg mindre fet lengre. La sjampoen virke I omtrent 2 minutter før du skyller den ut med lunkent vann.

Hvis du har det travelt benytter du deg kanskje av en tørrsjampo. Fordel ganske enkelt tørrsjampo på hodebunnen og la den virke omtrent to minutter. Frotter vekk overskuddssjampo med et håndkle. Gre godt igjennom håret for å fjerne alle rester av tørrsjampoen.