Skip to Content

Oppslagsverk om hårpleieprodukter: Hva virker på hår?

Produktinformasjonen lister opp ingrediensene i sjampoer, balsamer og stylingprodukter. Men hva disse ingrediensene kan gjøre for håret ditt forblir et ubesvart spørsmål. Vår skjønnhetsguide hjelper deg med å finne ut hva de nevnte ingrediensene kan gjøre for håret ditt.

Selvsagt har du sett navn som aloe vera, macadamiaolje eller ceramider mange ganger. Men hvordan virker egentlig disse ingrediensene? Hva er effekten av koenzym Q10? Hva er basisen i Sheasmør? Hvorfor inneholder så mange antiflass sjampoer sink?

I dag bruker produsentene av kosmetikk et hav av forskjellige tilsetninger. De skal gi håret mer glans, volum og sunnhet. Hvert eneste år finner forskere flere aktive stoffer som etter hvert blir en del av innholdet i tuber og krukker. Vi vil derfor fortsette å oppdatere det lille oppslagsverket vårt med ingrediensene i hårpleieprodukter. Her er informasjonen vi har samlet til deg så langt:

Aloe vera (Aloe barbadensis)

Planteekstrakt; rik på vitaminer, mineraler og aminosyrer. Tilfører fuktighet til håret og pleier hodebunnen.

Aprikoskjerneolje (Prunus armeniacal)

Oljen inneholder mange verdifulle umettede fettsyrer. Den brukes til pleie av tørt og ekstremt stresset hår. Uregjerlig hår og hår med krøller blir mer medgjørlig ved bruk av denne oljen.

Carnitin

Noen av virkningene av carnitin minner om virkningen av vitaminer, det styrker hår som blir tynnere og beskytter mot hårtap. Carnitin

Ceramider

Ceramider er lipider, de fyller åpninger i kutikula, også kalt skjellaget eller håroverhuden, den ytre delen av hårskaftet. Som ingrediens  i sjampoer og balsamer kan ceramider reparere skader på håret.

Koenzym Q 10 (Ubiquinone)

Q10 er en autolog substans  (substans som finnes i kroppen); en av virkningene dens er å øke produksjonen av keratin, som er en av byggesteinene i håret. Som aktiv ingrediens i sjampoer og balsamer, holder koenzym Q10 hårets skjellag (kutikula) sunn, og håret blir mer skinnende og lettere å gre.

Ginseng-rot (Panax Ginseng)

Ekstrakt av ginseng styrker håret. Brukes for å forebygge at håret brekker og deler seg i tuppene.

Glyserol (tidligere kalt glyserin)

Glyserol er en meget effektiv fuktighetsgivende ingrediens. Det brukes for å tilføre tørt hår fuktighet og har en antistatisk effekt.

Jojobaolje (Buxus chinensis / Simondsia chinensis)

Jojobaolje er en plantevoks. Den tolereres godt av huden. Den gjør håret mykt og lettere å gre. Denne oljen legger ikke igjen et tungt fettlag i håret. Helt mirakuløst binder denne oljen også sammen splittede tupper.

Keratin (hydrolysert keratin)

Keratin er et protein, det er hårets viktigste byggestein. Skader i skjellaget (kutikula) kan føre til at en mister keratin. Dette kan igjen føre til at håret brekker. Hårprodukter som inneholder keratin kan avhjelpe dette og tette hullene.

Koffein

Koffein øker aktiviteten i hårrøttene og kan til og med fremme hårvekst. Det brukes først og fremst i produkter som skal forhindre hårtap.

Kollagen

Proteinet kollagen finner vi i huden og i håret. Det anvendes i mange sjampoer og hårpleieprodukter og virker ved å legge en fin, beskyttende film rundt hårstråene.

Macadamiaolje (Macadamia ternifolia)

Denne oljen er fyldig og inneholder mange naturlige lipider. Den er meget fin å bruke for å reparere skjørt og ekstremt skadet hår.

Søt mandelolje (Prunus amygdalus dulcis)

Dette er en relativt lett olje som brukes ved intensiv pleie av svært stresset tynt hår. Denne oljen tynger ikke håret ned.

Olivenolje (Olea europea)

Dette er en olje i toppkvalitet som inneholder linolsyre, den gjør håret mykt og skinnende. Linolsyre er kjent for sin betennelseshemmende effekt.

Panthenol

Panthenol er en fuktighetsbindende og nærende substans som holder mer fuktighet i håret. Det får også håret til å se sunnere ut.

Silkeproteiner (Hydrolysert Silke)

Silkeproteiner får håret til å se mer skinnende ut.

Sesamolje (Sesamum indicum)

Denne oljen inneholder mye linolsyre som er kjent for sin betennelseshemmende effekt. Dette gjør denne oljen ideel for sensitivt, tynt hår og en irritabel hodebunn.

Silikon (f.eks. Dimethicone)

Silikon er syntetiske stoffer som danner en beskyttende hinne rundt hårstråene, og derfor gjør at håret virker glattere, håret blir lettere å gre og virker mer levende og glansfullt. Silikon kan også midlertidig reparere delte hårstrå, og slik bidra til å holde problemet i sjakk.

Sheasmør (Butyrospermum parkii)

En kvalitetsolje som utvinnes av nøttene fra det afrikanske Sheatreet. Oljen inneholder mye vitamin E og karoten. Sheasmør får til og med svært uregjerlig og stresset hår til å virke mykt, silkeglatt og skinnende.

Hveteprotein (Hydrolysert hveteprotein)

Hveteprotein inneholder også mange umettede fettsyrer. Behandling med hveteprotein gjør håret glansfullt og lettere å håndtere, det styrker også skadet hår.

Nyperose (Rosa canina)

Oljen fra nyperosen er rik på umettede fettsyrer og vitaminer. Den gjør håret glansfullt og gir fuktighet til tørt og krøllete hår.

Sink Pyrithione

I medisinen brukes sink pyrithion som et middel mot psoriasis og eksem. Det brukes også i sjampoer for å ta knekken på flassproblemer.

Relaterte artikler
 • Tørr hodebunn

  Tørt hår

  Tørr hodebunn
  ...

  Problemer med tørr hodebunn er mer utbredt om vinteren. Etter å ha gått til roten av problemet, hjelper vi gjerne med noen hårpleietips

  ...
 • Damaged Hair

  Stresset hår

  Damaged Hair
  ...

  Heldigvis finnes det effektive midler for skadet hår. Riktig pleie og styling gjør sprøtt hår til en silkemanke på kort tid

  ...
 • Sjampo som gir deg vakkert hår

  Shampoo

  Sjampo som gir deg vakkert hår
  ...

  Riktig sjampo er grunnlaget for sunt og glansfullt hår. Men å finne den rette kan være vanskelig. Les hvordan du finner den riktige sjampoen til ditt hår

  ...
 • Oppnå inntil 90 % mindre slitasje på håret med Gliss Total Repair

  Beskytte

  Oppnå inntil 90 % mindre slitasje på håret med Gliss Total Repair.

  ...
 • Slik pleier du blondt hår

  Beskytte

  Slik pleier du blondt hår
  ...
 • Hårrutine for flatt hår

  Beskytte

  Hårrutine for flatt hår
  ...

  Torrt och platt hår är ett vanligt problem för många och uppstår ofta när håret inte får eller kan behåller tillräckligt med fukt. Detta minskar volymen i hårsvallet och gör att det ser platt, tråkigt och livlöst ut. Men oroa dig inte: det går att lösa och med lite kärlek och vård får du snart ett friskt och spänstigt hårsvall igen.

  ...
 • Hårtap - tips for å unngå hårtap

  Stresset hår

  Hårtap - tips for å unngå hårtap
  ...

  Å bli tynnere i håret er ingen spøk, spesielt hvis det er du, som mister håret. La panikken slippe taket, du kan bekjempe hårtap på mange måter

  ...
 • Hårmasker: En ekstra porsjon pleie

  Stresset hår

  Hårmasker: En ekstra porsjon pleie
  ...

  Bruk gjerne en hårmaske spekket med nærende ingredienser for en optimal hårpleie. Her er noen verdifulle tips om hvordan du bruker hårmasker og hvorfor Gliss 4-i-1-maskene er nettopp hva håret ditt trenger.

  ...
 • Fet hodebunn

  Fett hår

  Fet hodebunn
  ...

  Fete hodebunnsforhold blir raskt friske, sprettende hårlemmer og trevlete. Hjelpen er på vei! Finn ut hva du kan gjøre for å forbedre hud- og hårstatusen din

  ...
 • Håroljemagi for tørt hår

  Hårolje

  Håroljemagi for tørt hår
  ...

  Hårolje kan utrette underverker for tørt hår og gi overbehandlet hår ekstra pleie. Takket være moderne, høyteknologiske formulaer har hårolje fått en lettere konsistens og kan til og med brukes i fint hår. Finn ut hva hårolje kan gjøre for håret ditt, og hvordan du kan bruke den for å bekjempe tørrhet.

  ...
 • Hårpleie på farten: Balsamspray

  Balsam

  Hårpleie på farten: Balsamspray
  ...

  Dagens hektiske livsstil gjør at vi ofte har det så travelt at vi glemmer håret. Håret blir tørt, matt og skadet med flisete tupper. Du trenger hjelp, og det fort. Svaret? En fuktighetsboost som er rask å påføre. Balsamspray er redningen.

  ...
 • Hvilken harpleieserie passer for deg

  Shampoo

  Hvilken harpleieserie passer for deg
  ...