Skip to Content

Sjampo som gir deg vakkert hår

Shampoo can do it all

Riktig sjampo er grunnlaget for sunt og glansfullt hår. Likevel, å finne den rette blant det store utvalget sjampoer kan være vanskelig. Vi viser deg hvordan du finner den riktige sjampoen til ditt hår, og vi forteller hvorfor det kan være en god ide å veksle sjampo fra tid til annen.

Ifølge den tyske “Stiftung Warentest” (tysk stiftelse for produkttesting),  anser 94 prosent av alle kvinner sjampo for å være det viktigste produktet til personlig pleie. Vi kan derfor trygt si at de fleste kvinner er ute etter å finne den riktige sjampoen til sitt hår. Kriteriene for valg av sjampo er hårkvalitet og struktur samt hodebunnens tilstand. Som resten av kroppen, endrer hår og hodebunn seg både med årstidene og alderen, derfor er det lurt å justere hvilken sjampo du bruker. Fett hår kan endre seg til normalt hår, og sunt hår kan plutselig bli tynnere og mer sensitivt.

Sjampo til matt og glansløst hår

Glans er et tydelig tegn på sunt hår. Dessverre er det mange faktorer som kan gjøre håret ditt glansløst, som hyppig børsting, hårføning eller varmestyling. Når hårets skjellag blir ujevnt, reflekteres veldig lite lys og dette gjør at håret ser matt og livløst ut. Kalk fra vannet eller rester av stylingprodukter i håret kan også gjøre håret glansløst. Spesialsjampoer kan gjenopprette den glatte hårstrukturen og gi nytt liv til håret ditt. Aktive ingredienser i disse sjampoene er silkeproteiner, aprikoskjerneolje eller perleekstrakter. Disse sjampoene fjerner også rester av hårpleieprodukter og kalkfjerner gjør vannet mykere. Etter en sjamponering vil håret få sin naturlige glans tilbake.

Sjampo til tynt og slapt hår

Håret ditt kan se slapt og slitt ut fordi hvert enkelt hårstrå er tynt eller har blitt tynnere med årenes løp. Sjampoer som inneholder kollagen kompleks og substanser som lagvis bygger opp hårstråene gir et tykkere hår med mer fylde. Sjampoer som inneholder koenzym Q10 har en foryngende effekt. Koenzymet virker inne i hårrøttene ved å stimulere biosyntesen av keratiner, som ofte blir langsommere med alderen. Keratiner er spesielle proteiner som er hårets hovedbyggestener. Det karakteristiske ved disse proteinene er at de gjør håret sterkt og elastisk.

Sjampo til tørt og skadet hår

Det er mange grunner til at håret blir stresset og ender opp som en tørr høysåte. I de fleste tilfeller mangler håret fuktighet på grunn av mangelfull pleie eller for varm hårføning. Sol, vind og saltvann tørker også ut håret og kan gi et sprøtt resultat. I søken etter den riktige sjampoen bør du la ditt hårs spesielle behov guide deg. Skadet fint hår behandles best med fuktgivende forbindelser som aloe vera, yoghurt, hveteproteiner eller panthenol. Sterkt men tørt og sprøtt hår krever mer nærende pleieprodukter.

Sjampo til uregjerlig hår

Naturlige krøller har en egen evne til å sno seg unna iherdige stylingforsøk. Du kan gjøre dem mer føyelige ved å bruke sjampoer med aktive ingredienser som aprikoskjerne- eller jojobaolje. Disse oljene gjør krøllete hår mindre kruset og lettere å style. I de fleste tilfeller er veldig krøllet hår også veldig tørt hår. De fleste anti-frizz sjampoer eller sjampoer til veldig krøllet hår inneholder derfor fuktgivende midler som panthenol eller glyserol.

Sjampo til fargebehandlet hår

Umiddelbart etter en fargebehandling har håret som regel en dyp farge og en fantastisk glans. Spesialsjampoer til fargebehandlet hår hjelper å bevare håret i denne tilstanden ved å beskytte mot den blekende virkningen av UV-stråler og ved å tilsette effektive pleiende ingredienser og glansfremmende pigmenter for å holde håret sunt og glansfullt. Visse spesialsjampoer til fargebehandlet hår inneholder også lysreflekterende pigmenter eller ekstrakt fra rav for å oppnå en enda dypere farge og glans.

Sjampo til hår med ekstra behov for pleie

Ved noen tilfeller er det behov for ekstra pleie. Flass eller splittede hårtupper er spesielle tilstander som krever ekstra oppmerksomhet. Sink pyrithione er den aktive ingrediensen i de fleste flass sjampoer. Det letter for kløen og undertrykker den overdrevne hudproduksjonen som fører til at huden skaller av og gir flass. Langt hår med splittede hårtupper behandles ideelt sett med virksomme pleiende ingredienser som makadamia- og araganolje. Disse oljene reparerer splittede tupper og får håret til å se sunt og glansfullt ut.

Viktig informasjon om sjampo

 • Mer gir ikke nødvendigvis større effekt. En liten klatt ( litt over 1 cm diameter) sjampo er nok til kort hår, og en litt større klatt (ca 2 cm diameter) er tilstrekkelig til lengre hår.
 • Sørg for at håret ditt er helt gjennomvått før du påfører sjampo (tips: rikelig med skum indikerer at du bruker for mye sjampo, hvis det ikke utvikles skum kan du med fordel ta litt mer)
 • Du skal ikke gni hodebunnen en masse mens du sjamponerer håret. Det er veldig effektivt å arbeide sjampoen mykt inn i håret. Det er ingen grunn til å bruke ekstra sjampo på de vanligvis tørre hårtuppene. Skyllevannet fra sjampoen er tilstrekkelig til å vaske hårtuppene
 • Sørg for at du alltid skyller sjampoen grundig ut. Rester av hårpleieprodukter legger en demper på skinnende hår.
 • Velg sjampo i takt med klimaet og de skiftende behov håret har. Om sommeren er håret som regel mere tørt og trenger mer pleie. Om vinteren har håret som regel behov for masse ekstra fukt. Som vi eldes har huden og håret vårt en tendens til å bli tynnere og tørrere. Heldigvis finnes det nå sjampoer med foryngende ingredienser.
 • Bruk en mild sjampo til normalt hår hvis du vasker håret daglig. Over lengre bruk har sjampoer for fett hår en tendens til å tørke ut håret, mens pleiende sjampoer kan tynge det ned etter langvarig bruk. Det er rikelig å bruke slike spesialsjampoer kun en gang i uken og ikke som en del av din daglige rutine.

Relaterte artikler
 • Tørr hodebunn

  Tørt hår

  Tørr hodebunn
  ...

  Problemer med tørr hodebunn er mer utbredt om vinteren. Etter å ha gått til roten av problemet, hjelper vi gjerne med noen hårpleietips

  ...
 • Damaged Hair

  Stresset hår

  Damaged Hair
  ...

  Heldigvis finnes det effektive midler for skadet hår. Riktig pleie og styling gjør sprøtt hår til en silkemanke på kort tid

  ...
 • Oppnå inntil 90 % mindre slitasje på håret med Gliss Total Repair

  Beskytte

  Oppnå inntil 90 % mindre slitasje på håret med Gliss Total Repair.

  ...
 • Oppslagsverk om hårpleieprodukter

  Beskytte

  Oppslagsverk om hårpleieprodukter
  ...

  Bruk jojobaolje for jevnere hår. Silkeproteiner gir håret glans. Ingrediensene i våre hårpleie- og stylingprodukter er i stand til å gjøre mye for håret. Vil du lære om effekten av individuelle ingredienser? Vi har litt informasjon til deg

  ...
 • Slik pleier du blondt hår

  Beskytte

  Slik pleier du blondt hår
  ...
 • Hårrutine for flatt hår

  Beskytte

  Hårrutine for flatt hår
  ...

  Torrt och platt hår är ett vanligt problem för många och uppstår ofta när håret inte får eller kan behåller tillräckligt med fukt. Detta minskar volymen i hårsvallet och gör att det ser platt, tråkigt och livlöst ut. Men oroa dig inte: det går att lösa och med lite kärlek och vård får du snart ett friskt och spänstigt hårsvall igen.

  ...
 • Hårtap - tips for å unngå hårtap

  Stresset hår

  Hårtap - tips for å unngå hårtap
  ...

  Å bli tynnere i håret er ingen spøk, spesielt hvis det er du, som mister håret. La panikken slippe taket, du kan bekjempe hårtap på mange måter

  ...
 • Hårmasker: En ekstra porsjon pleie

  Stresset hår

  Hårmasker: En ekstra porsjon pleie
  ...

  Bruk gjerne en hårmaske spekket med nærende ingredienser for en optimal hårpleie. Her er noen verdifulle tips om hvordan du bruker hårmasker og hvorfor Gliss 4-i-1-maskene er nettopp hva håret ditt trenger.

  ...
 • Fet hodebunn

  Fett hår

  Fet hodebunn
  ...

  Fete hodebunnsforhold blir raskt friske, sprettende hårlemmer og trevlete. Hjelpen er på vei! Finn ut hva du kan gjøre for å forbedre hud- og hårstatusen din

  ...
 • Håroljemagi for tørt hår

  Hårolje

  Håroljemagi for tørt hår
  ...

  Hårolje kan utrette underverker for tørt hår og gi overbehandlet hår ekstra pleie. Takket være moderne, høyteknologiske formulaer har hårolje fått en lettere konsistens og kan til og med brukes i fint hår. Finn ut hva hårolje kan gjøre for håret ditt, og hvordan du kan bruke den for å bekjempe tørrhet.

  ...
 • Hårpleie på farten: Balsamspray

  Balsam

  Hårpleie på farten: Balsamspray
  ...

  Dagens hektiske livsstil gjør at vi ofte har det så travelt at vi glemmer håret. Håret blir tørt, matt og skadet med flisete tupper. Du trenger hjelp, og det fort. Svaret? En fuktighetsboost som er rask å påføre. Balsamspray er redningen.

  ...
 • Hvilken harpleieserie passer for deg

  Shampoo

  Hvilken harpleieserie passer for deg
  ...