Hårtap – ingen grunn til panikk!

Det er helt normalt å miste 50 – 100 hårstrå per dag. Det er noe helt annet når du våkner om morgenen og finner puten din full av hår og du kan samle en håndfull fra børsten din hver dag. La panikken slippe taket, slapp av og gjør deg klar til å undersøke bakgrunnen for håravfallet.

Hårtap
Ikke fortvil! Du kan bekjempe hårtap på mange måter.

Vanligvis er balansen mellom hårvekst og håravfall stabil. Hår faller ut, og nytt hår vokser frem, en mister litt og en får litt. Et sunt hår går igjennom forskjellige vekstfaser, og balansen mellom hårtap og hårvekst reflekterer dette. Hvis det blir ubalanse i denne naturlige rytmen kan du oppleve økt hårtap. Videre informerer vi deg om mulige årsaker til hårtap og hva du kan gjøre med saken. Hvis du har opplevd hårtap i mer enn 6 måneder bør du kontakte hudlege eller fastlege.

1. Hormonrelatert hårtap

Menneskets hormonsystem er sensitivt og reagerer på selv de minste forandringer. Vanligvis sikrer det kvinnelige kjønnshormonet østrogen en tett hårvekst. Mange kvinner opplever å få fyldigere og mer glansfullt hår gjennom svangerskapet. Mannlige kjønnshormoner (androgener) bidrar ikke til hårvekst, disse finnes også i små mengder hos kvinner. Både kvinner og menn skiller ut mer androgen under stress. Dette kan forstyrre hormonbalansen og føre til håravfall. I alvorlige tilfeller vil hudlegen foreskrive en hormonbehandling med anti-androgener. I mange tilfeller kommer en langt på vei med å slappe mer av og å føre en mindre hektisk livsstil. En dysfunksjonell skjoldbruskkjertel kan være en annen mulig årsak. da tar legen gjerne en blodprøve for å se om hormonnivåene kan ha forårsaket hårtapet.

2. Hårtap (knekt hår) på grunn av skader etter hårpleie

Selv om håret er veldig elastisk, vil for mye stress gjøre det grovt og medtatt. Slikt stress kan skje ved bleking, hyppige fargeendringer, permanenter eller hyppig bruk av rettetang for å nevne noen stressfaktorer. Hard behandling av håret vil ikke direkte føre til hårtap, men kan føre til at håret brekker. Håret knekker tett ved røttene, og resultatet er skjemmende hårstubber.

Det er kun kjemiske uhell som kan føre til umiddelbart hårtap. Dette kan for eksempel skje hvis blekemiddel- eller permanent-væsker blir sittende i håret for lenge. Når dette har skjedd, må du bare la hodebunn og hår hvile og ta tiden til hjelp. Du bør bruke mindre sjampo, vaske håret sjeldnere og bruke minimalt med styling-produkter. Hvis det er mulig, bør du avstå fra å farge håret ditt i en periode, eller i det minste bruke skånsomme produkter.

3. Hårtap på grunn av vitaminmangel

Hårvekst krever et balansert, vitaminrikt kosthold. Ubalansert kost og ekstreme slankedietter kan føre til midlertidig hårtap. Håret er på sitt beste når du holder deg til et balansert kosthold som inneholder frukt, grønnsaker, proteiner (fra for eksempel melk, yoghurt, melkeprodukter, magert kjøtt og fisk), hele korn, nøtter og kvalitetsoljer. Hvis du ikke kan holde deg til dette optimale kostholdet, vil det være fornuftig å supplere kostholdet med produkter som inneholder biotin, niacin, sink i tillegg til B6, B12 og E vitaminer.

4. Hårtap på grunn av svekket immunforsvar

Hårtap kan også følge en infeksjon. I løpet av våren merker du plutselig at du mister håret etter å ha hatt influensa om vinteren. Hårtapet stopper vanligvis etter ca 3 måneder, mens de ødelagte hårrøttene heler seg.

Relaterte artikler
 • Tørr hodebunn

  Tørt hår

  Tørr hodebunn
  ...
 • Damaged Hair

  Stresset hår

  Damaged Hair
  ...
 • Sjampo som gir deg vakkert hår

  Shampoo

  Sjampo som gir deg vakkert hår
  ...
 • Oppnå inntil 90 % mindre slitasje på håret med Gliss Total Repair

  Beskytte

 • Oppslagsverk om hårpleieprodukter

  Beskytte

  Oppslagsverk om hårpleieprodukter
  ...
 • Slik pleier du blondt hår

  Beskytte

  Slik pleier du blondt hår
  ...
 • Hårrutine for flatt hår

  Beskytte

  Hårrutine for flatt hår
  ...
 • Hårmasker: En ekstra porsjon pleie

  Stresset hår

  Hårmasker: En ekstra porsjon pleie
  ...
 • Fet hodebunn

  Fett hår

  Fet hodebunn
  ...
 • Håroljemagi for tørt hår

  Hårolje

  Håroljemagi for tørt hår
  ...
 • Hårpleie på farten: Balsamspray

  Balsam

  Hårpleie på farten: Balsamspray
  ...
 • Hvilken harpleieserie passer for deg

  Shampoo

  Hvilken harpleieserie passer for deg
  ...