Female hand of a young girl holding the ends of her curly hair
Hårpleie | Stresset hår

Hurtigkur for skadet hår

Er håret ditt tørt og livløst med splittede tupper? Vi har gode nyheter: å klippe håret er ikke den eneste løsningen. Her følger noen råd om hvordan du med riktig pleie og skånsom styling igjen kan få et skinnende glansfullt hår.

De fleste tilfeller av hårskader er en konsekvens av belastning av håret over lang tid. Belastningen kan skyldes børsting, hårføning, bruk av tang eller kjemiske behandlinger som hårfarving, bleking og permanent. Stress eller dårlig kosthold kan også bidra til hårproblemer. Skadet hår kan også bare skyldes dårlig pleie. Over tid tørker håret ut, det naturlig myke skjellaget blir sprøere, og håret begynner å bli tørt og hårtuppene splitter.

Skadet hår må behandles med silkehansker

Ta ekstra godt vare på håret ditt og beskytt det fra alt som kan skade det. Benytte en god sjampo for skadet hår og masser den forsiktig I vått hår. Masserer du sjampoen kraftig inn, kan det bli mer floker og tøffere for håret å bli kjemmet siden. Skyll sjampoen grundig ut. Skadet hår trenger definitivt en behandling med balsam etter sjamponering, balsamen lukker skjellagene og gjør det lettere å gre. Vær spesielt nøye med balsamen ved de splittede hårtuppene. Ta balsamen virke en kort stund før du skyller den ut.

Proteiner og næringsstoffer reparerer skadet hår

Effektive ingredienser I sjampo og pleieprodukter kan redde ødelagt hår og magien ved spesielle anledninger. Tynt, skadet hår trenger bløtgjørende livreddere som aloe vera, pantenol, glyserol eller silkeprotein. Planteoljer og proteiner gjør underverker for stritt, slitt hår. Aktive ingredienser som makadamiaolje, arganolje, sheaolje og villroseolje dekker hvert hårstrå med en beskyttende hinne. De lukker skjellaget og håret ser sunnere og mer glansfullt ut.

Skånsom styling til skadet hår

Ved sjamponering trekker håret til seg vann og sveller opp. Derfor er nyvasket hår ekstra sensitivt. Ved håndkletørring bør du dekke håret med en turban fremfor å frottere det. Hold så håret inne ved røttene mens du grer igjennom med en grovtannet kam, så skåner du hårrøttene. Det er best å lufttørke håret, men blir det knapt med tid er det best å bruke føneren på full blås, men aldri over medium varme. Da blir føningen minimal mens du unngår den verste uttørkingen av håret.  Du bør holde deg unna varmestyling som krøll-, krepp- eller rettetang, i hvert fall for en periode. Husk også at farging, bleking og permanent er en belastning for skadet hår. For en periode kan det være lurt å bruke glansvask I stedet for hårfarge.

Slutt på slitt hår

Hvis det er tuppene som er mest skadet hjelper hårtuppserum. Hårtuppserumet inneholder silikon som reparerer tuppene midlertidig, og gir håret glans og friskhet. Ta et par dråper hårtuppserum i håndkletørt hår, og la det tørke som normalt. Å forsiktig rulle de splittede tuppene over en rundbørste mens du føner hjelper håret å se sunt og glatt ut.

Hvis behandlingen ikke gir en tydelig forbedring, og tuppene splitter igjen, be frisøren din om å kutte håret ditt et par cm. Belønningen er tydelig! Uten splittede tupper får håret ny spenst og friskhet.

Tilsvarende artikler