Skadet hår
Hårpleie | Stresset hår

Nødhjelp for skadet hår

Håret kan tåle ekstra stress som hyppig sjamponering, farging, hårtørring og retting uten å klage. Men selv det flotteste hår når et punkt hvor det får nok, og vi må bare innse at det tåler ikke alt. For å komme til dette, har gjentatte tøffe hårbehandlinger gjort håret tørt og sprøtt med slitte tupper. Heldigvis finnes det reparerende hårprodukter som kan redde situasjonen. De reparerer skadene og du kan igjen nyte silkemykt sunt hår.

Hår består stort sett av harde spiraler av peptidkjeder, som tvinner seg sammen og danner lag på lag av sterk og elastisk keratin utenpå hårmargen først i fiberlaget og ytterst i kutikula. I sunt hår er disse keratinlagene glatte og sterke. I skadet hår derimot finner en mange slags forskyvninger og ujevnheter i strukturen i keratinlagene. Det er mange grunner til slike ujevnheter, feil hårpleie, ofte bruk av hårføner på høy varme, bruk av varmestyling som rettetang, og gjentatt bleking. Før eller senere blir konsekvensene av gjentatt tøff behandling av håret alt for synlig. Hår som vanligvis er silkemykt blir skadet, tørt og sprøtt. Glansen forsvinner og hårtuppene splitter lett. Her er trikset å reparere strukturen i keratinlagene. Heldigvis kan dette bli gjort. Avhengig av din hårtype kan du finne de rette hårproduktene for å reparere ditt hår.

Verdifulle oljer for skadet hår

Skadet hår er ofte også tørt, dette gjelder spesielt for krøllet eller kruset hår. Gjentatt bleking eller striping tørker også ut håret og ødelegger strukturen ihårstråene. Verdifulle planteoljer hjelper tørt og skadet hår til å bli silkemykt og glatt. Planteoljer av alle slag er bra til dette, men araganolje og solsikkeolje er spesielt gode fordi de har et høyt innhold av flerumettede fettsyrer, som ligner mest på de naturlige fettstoffene som produseres i talgkjertlene i hodebunnen.  Et hår med ødelagt struktur tar imot disse fettstoffene på en lignende måte som det fettet det naturlig ville motta fra talgen. Tørt, ødelagt hår tar spesielt godt imot sheasmør (også kalt Karité), som blir presset av nøtter fra det afrikanske karitétreet. Sheasmør er spesielt rik på vitamin E og karoten. En høy konsentrasjon av fuktgivende ingredienser gjør sheasmør til en høyt verdsatt ingrediens i hud og hårpleie. Ingredienser av sheasmør blir absorbert av hårstråene og beskytter håret mot oksidering og annen skade.

Naturens byggestener til skadet hår.

Ditt hår kan være skadet, men også fint og mykt. Hvis dette er tilfelle vil en flytende blanding med keratin være en super løsning til reparasjon. Keratinet passer naturlig inn i de ødelagte hårstrukturene og gjenoppretter en naturlig hårsturktur. Håret blir umiddelbart mer glansfullt. Nye hårpleieprodukter inneholder opp til 3 ganger mer keratin enn eldre. De er derfor en velsignelse for fint skadet hår.

Skånsom styling for skadet hår

Du kan gjøre en hel del for skadet hår til og med mens du styler det. Enkelte mousse og hårspray er designet slik at de dekker håret med en delikat beskyttende film. Blant annet inneholder de fuktgivende glyserol og pleiende kastorolje til tørt skadet hår. Rikelig med vitaminer og verdifulle fettsyrer i disse stylingproduktene gjør at kjipt og skadet hår gjenoppretter skinn og glans. Skadet hår trenger selvfølgelig også en myk og skånsom pleie. I stedet for å vaske håret ditt hver dag, kan du la håret få noen pusterom ved å bruke tørrsjampo mellom sjamponeringene. Unngå å vaske håret med varmt vann. Vær varsom og bruk lunkent vann istedenfor. Ved børsting av vått hår bruk alltid en grovtannet kam. Etter en sjamponering er det myke håret spesielt sensitivt og skades lettere mekanisk.  Sist men ikke minst, vær varsom ved varmestyling og benytt deg alltid av en varmebeskytter. La håret lufttørke så sant du har mulighet for det og bruk rettetenger og ioniske hårtørrere med mulighet for å regulere varmen.