Hårpleie | Flass

Slik blir du kvitt flass

Hvitt flass på mørke klær er irriterende. Vår hårekspert Dr. Edo Hoting forklarer hvordan du enkelt blir kvitt plagsomt flass.

Du trenger ikke være flau over å ha flass. Halvparten av alle mennesker har flassproblemer fra tid til annen. Faktisk er flassprosessen helt normal og sunn.  Den er et tegn på at huden vår fornyer seg selv. Gamle hudceller dør etter en syklus på cirka 28 dager og nye celler kommer til. Siden cellene er for små for det blotte øye, er vi vanligvis ikke oppmerksomme på prosessen.

Sjamponering fjerner de døde cellene. Det er først ved overproduksjon av hudceller vi kan se flass. Dette behøver ikke å bety tørr hodebunn. En kan både ha fet hodebunn og flass. Vår hårekspert Dr. Edo Hoting orienterer om det nyeste innen forskning på flassproblemer. 

Schwarzkopf: Alle har flass på grunn av at hodebunnen konstant fornyer seg selv. Hva er årsakene til synlige mengder flass?

Dr. Hoting: Hos alle mennesker er hodebunnen dekket av en gjærlignende sopp (Pityrosporon ovale). Når soppen forekommer i større mengder på huden kan sterke hårprodukter irritere hodebunnen, noe som gjør at huden fornyer seg hurtigere og øker flassproduksjonen. Flass kan også være avhengig av individuelle faktorer, alder og klima. For lite sollys, spesielt mangel på UV-lys om vinteren, øker produksjonen av flass. Hårpleie-rutiner spiller også en rolle. Flass blir spesielt iøynefallende hvis ikke håret vaskes ofte nok.

SK: Når er flass så alvorlig at du må oppsøke hudlege?

DH: Hodebunnen kan være betent når flass blir etterfulgt av kløe og irritert hud. Enkelte hudlidelser som for eksempel eksem eller psoriasis kan forårsake større mengder flass. I slike tilfeller bør du søke råd hos en hudlege.

SK: Hører flass og kløe i hodebunnen alltid sammen?

DH: Nei, det gjør de ikke. Moderate mengder flass oppstår uten videre symptomer. Kun store mengder flass kan føre til kløe i huden.

SK: Kan hyppig sjamponering eller hardt kalkholdig vann øke flassmengden?

DH: Klimaet og andre miljøforhold kan påvirke mengden flass. Tørr oppvarmet luft og for lite sollys gjennom vinteren vil øke mengden flass. Overdrevet bruk av hårføner med høy varme kan også tørke ut hodebunnen og gi iøynefallende store mengder flass. Vannkvalitet og spesielt kalkmengde i vannet vil imidlertid ikke ha noen påvirkning. I kontrast til såpe, vil moderne sjampoer vaske og pleie håret meget godt ved bruk av kalkholdig vann. Flass uten videre plagsomme symptomer er ingen sykdom og kan bli behandlet med langsiktig suksess ved å bruke passende kosmetiske prosedyrer og flassjampo.

SK: Kan personer med fet hodebunn også ha flass?

DH: Ja, det er mulig. I tilfeller med svært aktive talgkjertler, vil talgfettet føre til at flass-cellene klistrer sammen, men de er fremdeles der.

SK: Er det nødvendig å fortsette bruk av flass-sjampo når en person har hatt flassproblemer?

DH: Nei, med ordentlig pleie er flass kurert. Det er ikke nødvendig å bruke flass-sjampo for alltid. Med det samme en person merker flass kan problemet effektivt behandles med flass-sjampoer. Flere aktive stoffer som motvirker flass er tilgjengelige. Sink pyrithione, for eksempel, hindrer overproduksjon av sopp i hodebunnen og reduserer dermed flassproduksjon.

SK: Er flass-sjampoer skadelige for håret?

DH: Nei, det er ingen grunn til å bekymre seg over regelmessig bruk av flass-sjampo. La flass-sjampoen bli i hodebunnen litt lengre før du skyller den ut (omtrent 2 minutter). Dette gir de aktive ingrediensene mer tid til å virke. Jeg anbefaler også hyppig sjamponering for å fjerne det løse flasset. Hårtonics er i kombinasjon med flass-sjampo med på å optimalisere resultatet. Leave-in hårtonics er også veldig effektive i kampen mot flass.


Hva kan du gjøre for å forhindre flass:

  • Unngå enhver hodebunnsirritasjon som kan være forårsaket av å vaske håret ditt i veldig varmt vann, kraftig tørking med håndkle, bruk av harde børster eller hårføning med høy varme.
  • Med det samme du oppdager flass, unngå ytterligere irritasjon av hodebunnen som for eksempel hårfarging, retting eller permanent.Hvis 
  • håret ditt er tørt og slitt, kan flass-sjampo tørke det ennå mer ut. Du bør derfor bruke et pleieprodukt eller en kur etter hver hårvask.Usunne 
  • spisevaner og/eller en stresset hverdag fører ikke til flass, men kan tenkes å forverre tilstanden.
oppdag: Tørt Beskytte Flass