Hårpleie | Beskytte

UV-beskyttelse: La solen skinne i håret ditt!

Selvsagt vet du at hudpleie og UV-beskyttelse hører hjemme sammen med sommer, strender og moro. Dessverre glemmer mange å inkludere håret i denne beskyttelsen. Likefullt, håret trenger også både UV-beskyttelse og litt ekstra TLC på linje med huden, særlig når det utsettes for intens solskinn. Les videre, så du vet hvordan du beholder drømmehåret om i alle solforhold. 

Solbeskyttelse for ditt hår

Nyt solen: Store solhatter beskytter håret godt.

Selv om håret ikke blir solbrent, blir det likevel skadet av sol, vind, saltvann og klor fra svømmebasseng. Å bli utsatt for disse elementene forstyrrer det ellers så glatte skjellaget på håret. Konsekvensen er at håret blir tørt, grovt, sprøtt og nesten litt halmaktig. Håret blir også blekere. Heldigvis er det mulig å unngå alt dette. Ved hjelp av våre smarte tips og noen gode produkter, vil håret ditt stråle om kapp med solen hele sommeren. 

Solhatter eller spray

Ideelt sett burde håret aldri utsettes for intens UV-stråling. Dette gjelder da særlig på formiddagen mellom klokken 11 og 15. Solhatter, kaps og andre hodeplagg gir bra UV-beskyttelse. Dersom hodeplagg ikke er din stil kan du bruke hårspray med UV-beskyttelse. Både hatter og hårspray beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, holder på hårets fuktighet og motvirker bleking. Det er bedre å spraye håret med solbeskyttelse før du forlater huset heller enn når du er på stranden, i parken eller på tennisbanen. 

Dykking og svømming uten ubehagelig overraskelser

Både saltvannet og bassengvannet kan være temmelig utfordrende for håret. Etter en svømmetur i havet kan det være saltkrystallene legger seg i håret og forsterker skadevirkningene. Krystallene fungerer som små forstørrelsesglass, som samler og fokuserer solens stråler. Derfor bør du om, og så ofte, det lar seg gjøre, skylle håret ditt i ferskvann etter å ha badet i saltvann. Om ikke annet kan en flaske med vann gjøre nytten. Svømmebassengvannet har sine egne faremomenter for håret. Desinfeksjonsmidlene som klor eller kobber kan gjøre blondt eller grått hår grønt. Her er motgiften: Løs opp en vanlig aspirintablett i en liter vann og legg håret i bløt i én time, skyll deretter grundig med springvann. Du kan også dekke den grønne misfargingen gjennom å bruke en fargesjampo, en rødlig eller gyllen nyanse fungerer bra for dette formålet. 

Unngå solbleket hår

Solen bleker både naturlige og kunstige farger tilsvarende mye. Du kan beskytte fargepigmentene i håret ditt ved å bruke fargebeskyttende produkter med innebygd UV-filter. Slike sjampoer, balsamer, masker og hårsprayer er laget for å beskytte mot solen. Virkestoffene i balsamen bringer tilbake de strålende fargene i håret gjennom å tilføre det proteiner og vitaminer, mens antioksidanter og lysfilter beskytter hårpigmentene fra solens blekende effekt. 

Hårpleie etter soling

Etter en lang dag i solen eller på stranden, burde håret få ekstra god og nærende hårpleie i dusjen. De spesielle after-sun-sjampoene og balsamene er milde og gir god fuktighet til håret etter en lang solfylt dag utendørs. De inneholder også naturlige oljer for et enda mer skinnende og mykt hår. I tilfeller hvor tuppene er litt skadet, kan du påføre litt hårspray som midlertidig reparerer de splittede tuppene. Håret kommer til å se sunnere ut.  Uansett er det lurt å klippe håret om lag én centimeter etter langvarig soleksponering, det vil forhindre splittede tupper fra å utarte seg og håret blir mer spenstig. 

Naturens beskyttelse (Druer og andre frukt og grønnsaker)

(Vi har verken vitenskapelige bevis eller basis for de følende påstander) Under sommermånedene burde maten du spiser inneholde spesielt generøse mengder C- og E-vitaminer og betakaroten. Som de effektive antioksidantene de er nøytraliserer de frie radikaler som det finnes mye av i sterkt sollys. Hvis ikke vil de frie radikalene skade eller ødelegge celler. Særlig rik på antioksidanter er frukt, bær og grønnsaker, som aprikos, druer, brokkoli og spinat. 

UV-beskyttelse for håret ditt: Seks raske regler