C-\fakepath\For frisører DK-NO
Hårpleie

Balsam, kur og annen pleie: Slik setter du sammen ditt eget personlige hårpleieprogram

Balsam og pleie
Balsam og pleie etter hver sjamponering: Førsteklasses pleie til dine hårtupper.
© Getty Images

Sjampo og balsam er ikke nok for et hvert hår. Håret trenger ofte litt ekstra pleie. Det mangler ikke akkurat på tilbud: balsamer, kurer, serum for splittede hårtupper og termosprayer lover glans og mykt flommende hår. Hva kan egentlig de forskjellige produktene gjøre, og hvilke er riktige for din hårtype? Dette er spørsmålene vi vil besvare for deg her. 

 • Sunt skinnende hår – det er vel ingen som ikke ønsker seg det? De fleste bruker en eller annen balsam for å oppnå glansfullt hår. Balsamene fungerer som beskyttende lag for hvert enkelt hårstrå. Den lager også en tynn hinne på skjellaget som er blitt medtatt etter innmassering av sjampo. Balsamen gjør håret lettere å gre og beskytter det under krølling, hårføning og styling, noe som sikrer et bedre resultat. Balsam forhindrer også elektrisk hår om vinteren.

  Avhengig av formelen inneholder balsamer silikon, proteiner og planteoljer. Masser balsamen forsiktig inn i håret og la den virke et kort stund. Deretter må den skylles ut grundig, hvis ikke vil håret bli dødt på null komma niks. For de med ekstra stor tidsnød kan en leave-in spraybalsam være det beste alternativet. Disse er lettere, men vil likevel pleie håret godt. 

 • De nye balsamene og kurene virker med lysets hastighet

  Kunne du tenke deg mer? Du trenger antageligvis også en hårkur med spesielt effektive ingredienser. Du kan ta disse kurene én gang i uken eller oftere etter hva som er anbefalt. De enkleste løsningene er lynraske hårkurer, med ned til ett minutts virketid. Mer intense kurer virker dyptvirkende og reparerende for spesielt skadet hår.  

  Dagens behandlinger virker forresten med lysets hastighet. Virketiden er fra ett til fem minutter. Produkter for å direkte reparere håret kommer for det meste i spray eller væske form. Disse produktene er veldig lette og skal ikke vaskes ut. De aktive ingrediensene i disse kurene er tilpasset dine behov. Argan - og macadamiaolje glatter ut flisete tupper, panthenol og aprikosolje beskytter farget hår fra å falme og eplerose stiller tørsten til tørt hår.
   
  Noen spesialiserte balsamer for uvanlige pleiebehov er temmelig smarte. Pleieprodukter for flisete tupper vil lime sammen de delte hårene frem til neste sjamponering. Anti-frizz lotioner temmer viltert hår, varmebeskyttende serum beskytter mot varmen fra hårfønere og sprayer med skimmer skaper en uimotståelig tiltrekning. 

 • Balsam, kur og pleie: Ekspertene avslører sine tips og triks

  • Tips 1

   Balsamer bør hovedsakelig påføres i nederste del av håret hvor pleien virkelig behøves. Balsambehandling av hodebunnen er misforstått pleie da det bare gjør håret tungt.

  • Tips 2

   Bruk en grovtannet kam dersom du vil kjemme balsamen inn i håret. Denne typen kam er mest varsom mot vått hår.

  • Tips 3

   Skyll alltid ut balsam og hårpleieprodukter. Rester av balsam bare tynger ned håret unødvendig og kan få håret ditt til å se tjafsete ut.

  • Tips 4

   Dersom håret ditt har veldig flisete tupper, påfør litt balsam på dem før du sjamponerer håret. Dette nærer og beskytter hårspissene.

  • Tips 5

   Hårkurer og masker kan virke ekstra godt hvis du også tilfører varme. Bruk hårføneren litt på håret før du dekker det til med aluminiumsfolie og deretter med et håndkle.

  • Tips 6

   Bruk hårpleieprodukter som er skreddersydd dine nåværende behov. Balsam for svært skadet hår kan være alt for rik for fint, tynt hår. Kurer for krøllete hår har en tendens til å flate ut rett hår.

  • Tips 7

   Tilpass også hårpleieproduktene til årstiden og klimaet. Om vinteren trenger til og med fett hår litt ekstra næring fra balsamprodukter for å motvirke påvirkningen fra tørr kald luft ute, og tørr oppvarmet luft inne. I motsatt ytterlighet, på et varmt og fuktig feriested, kan det være at fint hår bare trenger balsam etter hver andre sjamponering.

  • Tips 8

   Mer er ikke alltid bedre. Mengden hårkurpreparat trenger bare være på størrelse med en valnøtt og mengden balsam på størrelse med en hasselnøtt. Bare et par dråper serum for splittede hårtupper er nok.

  • Tips 9

   Ikke overdriv bruken av  balsam. Ellers kan du risikere at håret begynner å henge livløst. Når dette har skjedd, bruk en dyptrensende sjampo for å få tilbake glans, liv og volum. Likevel, ikke bruk dyptrensende sjampo mer enn én gang i måneden.