Hårpleie | Flass

Skånsom pleie for sensitiv hodebunn

Er hodebunnen noen ganger så irriterende kløende at du holder på å gå av hektene? Er du plaget av en ubehagelig sviende og stram hodebunn?  Her får du vite mer om hva som forårsaker disse hodebunnsplagene, og viktigst av alt, hva du kan gjøre for å gjenopprette den gode balansen igjen.

For noen er sensitiv hodebunn et konstant problem, andre opplever det mer sporadisk. Årsakene kan være klima, hyppig eller feil ved permanent, hårfarging eller reaksjoner på hårprodukter. Irritert hodebunn kan også ha indre årsaker. Stress eller spenninger kan bidra til ubalanser i huden og hodebunnen.

Skader på hodebunnens beskyttende lag.

Akkurat som huden er hodebunnen dekket av et beskyttende lag. Forestill deg hodebunnens beskyttende lag som en mur. Her er horncellene murstein, og sementen som holder mursteinen på plass er lipider, fettstoffer. Ytre faktorer kan delvis fjerne fettstoffene, og gjør at “muren” blir full av huller. Dette fører både til at huden kan miste fuktighet og at skadelige stoffer kan trenge inn i hodebunnen. Den blir irritert, begynner å klø, svi, flasse eller kan kjennes ganske stram.

Sensitiv hodebunn på grunn av skadelig hårpleie

Vasker du håret daglig og bruker like hyppig alkoholholdige stylingprodukter som mousse eller hårgele? På sikt vil en slik behandling tørke ut hodebunnen. Er det nødvendig for deg å vaske håret daglig bør du bruke en mild sjampo. Erstatt for en periode alkoholholdige stylingprodukter med  leave-in balsam, stylingspray eller voks.

Klimaendringer kan forverre sensitiv hodebunn

Tørr oppvarmet luft om vinteren og air-conditioner om sommeren er en belastning på huden, inkludert hodebunnen. I disse periodene er fuktgivende sjampoer, balsamer og leave-in balsamer gull verdt for hodebunnen. Hodebunnen får masse fuktighet uten de store mengdene lipider(fett) som kan gi tungt hår, spesielt hvis du har fint tynt hår.

Slik gjenoppretter du balansen i hodebunnen:

 • Tips 1:

  En oljekur er himmelsk for en tørr hodebunn. Masser noen dråper av en lett høykvalitets planteolje som jojoba-, mandel- eller araganolje i hodebunnen og la den sitte I over natten. Morgenen etter masserer du sjampo inn i tørt hår, før du skummer den opp og skyller ut med lunkent vann. Det er viktig at du følger disse trinnene nøye slik at du blir kvitt overflødig olje i hår og hodebunn.

 • Tips 2:

  Hvis du har alvorlige hodebunnsproblemer skal du blande sjampoen med vann 1:1 før bruk. Da unngår du en uttørrende effekt av sjampoen

 • Tips 3:

  Sjamporester eller kalk fra hardt vann kan irritere hodebunnen. Du bør derfor være sikker på å skylle sjampoen godt ut. Hvis du befinner deg i et område med mye kalk i vannet (dette er vanlig lenger sør i Europa og enkelte steder i Norge, sjekk med ditt lokale vannverk) kan du fjerne kalkrester ved å blande en spiseskje sitron eller epleedikk i 1 liter kaldt vann og gi håret en siste skyll.

 • Tips 4:

  En flytende hårkur uten fett, som lett masseres inn kan lindre en irritert hodebunn. Vær forsiktig med blandinger som inneholder eteriske oljer, de kan virke irriterende på hodebunnen.

 • Tips 5:

  Hvis hodebunnen din klør intens og føles stram, bør du unngå å varmebehandle håret ditt en periode. Dette betyr at hårføner, rette- krepp- og krølltang bør legges på hylla for en periode. Varmestrålingen fra disse stylinghjelpemidlene vil forverre en uttørret hodebunn. 

 • Tips 6:

  Hårbørster med plastikk- eller metallbust kan også virke irriterende på en sensitiv hodebunn. En myk børste med naturlig bust er det beste både for hår og hodebunn

oppdag: Shampoo Balsam Flass